Een greep uit ons hulpaanbod

Psychologie
&
Psychotherapie
Psychotherapie is een vorm van behandeling die werkbaar is bij psychologische, emotionele, sociale en relationele problemen. Ook wanneer er sprake is van een fysiek lijden, kan psychotherapie waardevol zijn.
Het doel van psychotherapie is om het welzijn en functioneren van een persoon weer in evenwicht te brengen. Via een leerproces van anders omgaan met je klachten, ga je anders kijken naar en anders reageren op situaties, waardoor je persoonlijke lijden automatisch vermindert. Dit heeft een positief effect op uw dagelijks functioneren, uw welzijn, algehele psychische en lichamelijke gezondheid.
Via psychotherapie komt er mentale (adem)ruimte vrij om stil te staan bij jezelf, je emoties, je relaties en de moeilijkheden die je ervaart in je leven. Cliënt en therapeut zoeken samen naar antwoorden op je vragen, nieuwe inzichten en perspectieven. De weg naar persoonlijke groei wordt weer vrij gemaakt. Zo leer je uw eigen groeiproces zelf terug in handen nemen. De therapeut werkt hierbij eerder ondersteunend in het vinden van eigen oplossingen en keuzes, maar zal nooit jouw groeiproces overnemen.

Autisme-coaching
** Auti-coaching
voor Volwassenen en Kinderen:
Een Pad naar
Zelfbegrip en Groei **
Auticoaching is een op maat gemaakte vorm van coaching die zich richt op het ondersteunen van mensen met autisme, of het nu gaat om volwassenen of kinderen.
Het doel van auticoaching is om individuen te helpen hun sterke punten te ontdekken, uitdagingen te begrijpen en praktische strategieën te ontwikkelen voor het verbeteren van hun dagelijks functioneren en welzijn.
**Voor Kinderen**
Auticoaching voor kinderen richt zich op het versterken van sociale vaardigheden, het verbeteren van communicatie en het omgaan met sensorische overbelasting. Dit kan door middel van speltherapie, rollenspellen, of gestructureerde oefeningen die kinderen helpen bij het ontwikkelen van copingmechanismen en het beter begrijpen van hun emoties. De nadruk ligt op het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving waarin het kind kan groeien op zijn of haar eigen tempo.
**Voor Volwassenen**
Volwassenen met autisme kunnen baat hebben bij coaching die hen helpt om hun carrière, relaties en persoonlijke doelen te navigeren. Auticoaching voor volwassenen richt zich vaak op het ontwikkelen van sociale vaardigheden in de werkplek, het verbeteren van zelforganisatie, en het omgaan met stress of overprikkeling. Het gaat erom handvatten te bieden voor het zelfmanagement en het vinden van een balans tussen het benutten van unieke talenten en het aanpakken van uitdagingen die autisme met zich meebrengt.
In beide gevallen is auticoaching geen therapie, maar eerder een begeleidingstraject waarin de coach samenwerkt met de cliënt om zijn of haar doelen te bereiken. Door middel van gerichte interventies en praktische tips helpt auticoaching bij het vergroten van zelfbewustzijn, het versterken van het zelfvertrouwen en het vinden van een manier van leven die past bij de unieke manier van denken en voelen van de persoon met autisme.
Of het nu gaat om kinderen die leren omgaan met hun emoties of volwassenen die strategieën ontwikkelen voor succes in hun dagelijks leven, auticoaching is een waardevol hulpmiddel in het creëren van een leven waarin iemands autisme niet als beperking, maar als een kracht wordt gezien.

Loopbaan begeleiding
Loopbaanbegeleiding is een vorm van coaching die helpt om een antwoord te vinden op alle mogelijke vragen rond je loopbaan. Het geeft je inzicht in jezelf, je interesses, talenten en valkuilen. In het gehele proces sta jij centraal. We kijken naar waar jij persoonlijk tegenaan loopt, wat jouw vragen en wensen zijn. Hierbij scheppen we een klimaat waarin er ruimte is om te onderzoeken, te experimenteren en te leren. Dat is de cruciale voorwaarde voor verandering en om stappen te zetten in de richting van het doel dat jij voor jezelf gesteld hebt. Loopbaanbegeleiding is geen kant en klare oplossing, wél biedt het de juiste ondersteuning om je (werk)-leven een nieuwe richting te geven.
- Maakt mijn job me wel echt gelukkig? Zoek ik niet beter een andere job?
- Hoe kan ik mij opnieuw beter voelen in mijn werk?
- Zou ik kunnen starten als zelfstandige en wat is daarvoor nodig?
- Hoe geef ik meer richting aan mijn professioneel leven?
- Waar liggen mijn talenten, vaardigheden en ontwikkelingspunten? Welke job of functie past bij mij?
- Welke zijn mijn persoonlijkheidskenmerken en valkuilen en hoe kan ik deze inzetten of aanpakken?
- Hoe kan ik anders omgaan met de stress op het werk en/of voorkom ik een burn-out? Hoe vind ik de juiste balans tussen mijn werk en mijn privéleven?
- Hoe kan ik omgaan met de vele veranderingen in mijn organisatie?
- Hoe kan ik me voorbereiden op promotie of op een stap terug?
- Hoe maak ik op een meer bewuste manier mijn werk-keuzes?
- Hoe kan ik beter/ anders omgaan met collega’s?
- Ik ben ontslagen, hoe moet ik nu verder?
- Hoe maak ik een goede CV en motivatiebrief voor mijn toekomstige droomjob?
- ...
Iets wat voor jou herkenbaar is? Deze vragen zijn allemaal vragen van mensen die uiteindelijk de stap gezet hebben naar loopbaanbegeleiding. Wil je graag (opnieuw) elke dag vol energie en plezier gaan werken? Dan is loopbaanbegeleiding zeker iets voor jou! Zo neem je uw werkgeluk (terug) in eigen handen!

Groepsaanbod
Op regelmatige basis kunnen we op vraag van kinderen, jongeren, volwassenen of organisaties lezingen, werk- en oefengroepjes, workshops of trainingen organiseren om in groepsverband te oefenen rond en/of inzicht te verwerven in bepaalde onderwerpen.
Zo kunnen volgende thema’s als voorbeeld aan bod komen:
- Positief opvoeden
- Sociale vaardigheidstraining
- Emotieregulatie en conflicthantering
- Faalangst, weerbaarheid, assertiviteit, zelfvertrouwen
- Ontspanning, ontlading, relaxatie
- Rouwen bij kinderen, jongeren en volwassenen
- Praten en omgaan met je kind
- Drugs en alcohol
- Veilig internetgebruik voor mijn kind
- Seksualiteit en seksuele opvoeding
- Werken met beloningssystemen en structuurschema’s
- (V)echtscheiding
- Psycho-educatie rond allerhande diagnoses zoals Autisme, ADHD, Hechtingsproblematiek, Dwangstoornis,...
- Relatieproblemen
- Geweldloos leren communiceren
- ...
De groepssessies kunnen zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen samengesteld worden, verloopt steeds op interactieve wijze en wordt aangepast aan de noden en vragen van de groep.
Evengoed is het zo dat bovenstaande thema’s aan bod kunnen komen binnen een individuele, gezins- of koppeltherapie.

AD(H)D-coaching
** Voor kinderen & het gezin **
Voor ouders van een kind met ADHD kan het soms overweldigend zijn. De uitdagingen kunnen variëren van concentratieproblemen en hyperactiviteit tot moeite met sociale interacties. Het is belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat. Samen kunnen we werken aan een positieve ontwikkeling voor jou en je kind.
Onze ADHD- begeleiding is gericht op het bieden van praktische tools en strategieën die aansluiten bij de unieke behoeften van jouw gezin. We bieden ondersteuning in de volgende gebieden:
- Inzicht en informatie: We helpen je meer te begrijpen over ADHD, zodat je beter kunt inspelen op de behoeften van je kind.
- Communicatie: leer effectieve communicatietechnieken die de verbinding met je kind versterken en de samenwerking bevorderen
- Structuur en routine: Ontdek hoe je een voorspelbare en ondersteunende omgeving kunt creëren die helpt bij het verminderen van stress en het bevorderen van focus.
- Emotionele ondersteuning: We bieden technieken aan om je kind te helpen omgaan met zijn of haar emoties, waardoor ze zich veiliger en gehoord voelen.
- Sociale vaardigheden: Help je kind bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het versterken van vriendschappen.
- Ouderbegeleiding: Ook als ouder is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. We bieden ondersteuning en advies, zodat je ook de nodige ruimte en energie hebt om je kind te begeleiden.
- Samen kunnen we werken aan een positieve toekomst.
Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze begeleiding en om een afspraak te maken. Samen maken we het verschil.
** Volwassenen **
Leven met ADHD als volwassene kan unieke uitdagingen met zich meebrengen, maar het is ook een kans om je sterke punten te benutten en een bevredigend leven te leiden. Of je nu worstelt met concentratieproblemen, tijdsmanagement, impulsiviteit of het onderhouden van relaties, wij zijn hier om je te ondersteunen.
Onze begeleiding voor volwassenen met ADHD richt zich op het ontwikkelen van praktische vaardigheden en strategieën die je kunnen helpen om beter om te gaan met de uitdagingen die ADHD met zich meebrengt. We bieden ondersteuning in de volgende gebieden:
- Inzicht en kennis: Leer meer over ADHD en hoe het jouw leven beïnvloedt. Begrip van de symptomen kan je helpen om beter met ze om te gaan.
- Tijdsmanagement: Ontdek technieken om je tijd effectiever te organiseren, prioriteiten te stellen en deadlines te halen zonder stress.
- Focus en concentratie: Leer strategieën om je aandacht te verbeteren en afleidingen te minimaliseren, zowel thuis als op het werk.
- Emotionele regulatie: Ontwikkel vaardigheden om je emoties beter te begrijpen en te beheersen, zodat je zelfvertrouwen kunt vergroten en stress kunt verminderen.
- Communicatie en relaties: Verbeter je communicatieve vaardigheden en leer hoe je gezonde relaties kunt opbouwen en onderhouden, zowel persoonlijk als professioneel.
- Zelfzorg en lifestyle: Ontdek het belang van een gezonde levensstijl, inclusief voeding, beweging en slaap, hoe deze factoren invloed kunnen hebben op je ADHD- symptomen.
- Doelen stellen: Leer hoe je realistische en haalbare doelen kunt stellen, zodat je gefocust blijft op je persoonlijke en professionele groei.
Onze begeleiding is maatwerk en afgestemd op jouw unieke situatie en behoeften. Samen kunnen we werken aan een positieve verandering in je leven.
Neem vandaag contact met ons
op voor meer informatie over onze begeleiding en om een afspraak te maken. Samen zetten we stappen naar een meer georganiseerd en vervullend leven!

Intelligentie onderzoek
Kinderen en jongeren (6j-16j) zijn welkom voor een IQ onderzoek.
Een intelligentieonderzoek geeft informatie over hoe jouw capaciteiten zich verhouden ten opzichte van leeftijdsgenoten, waarna een uitspraak kan gedaan worden over jouw functioneren in het dagelijkse leven. Daarnaast kan het belangrijke informatie bieden voor een individueel behandelprogramma of bij advies in een school - of werkomgeving.

Speltherapie
Omdat kinderen hun gevoelens nog niet zo goed onder woorden kunnen brengen, praten ze over het algemeen niet zo snel over hun problemen.
Voor kinderen van ongeveer 2 tot 12 jaar hebben ouders in onze praktijk, geheel vrijblijvend, de keuze om hun kind specifiek met speltherapie te laten werken.
Speltherapie is een psychotherapeutische methode die vanuit de belevingswereld van kinderen is ontwikkeld. Spel is een natuurlijke uiting van het kind of anders gezegd drukken kinderen zich uit via spel. Vervolgens is het een goede methodiek om een vastlopende ontwikkeling weer op gang te brengen. Via speltherapie wordt er gewerkt aan een basis waarbij het kind een ontspannen modus kan aannemen om vervolgens gedachten, gevoelens en wensen te uiten, ervaringen te verwerken en te experimenteren met nieuw gedrag.
Speltherapie heeft een aantal voordelen:
- kinderen spelen niet alleen omdat het leuk is, maar ook omdat ze ervan leren
- door te proberen, situaties na te spelen en aan te passen leren kinderen over gedrag, sociale rollen en gevoelens
- een kind speelt over wat zich bezig houdt en onderzoekt zo het eigen probleem
- omdat in spelen alles mogelijk is, zijn er ook altijd oplossingen. Zowel in het spel als in de werkelijkheid werken deze oplossingen door
- opmerkelijk hierbij is dat een kind oplossingen vindt die voor hem/haar werken en dat ze zelf zo de kracht vinden om met moeilijke situaties om te gaan
De positieve resultaten van speltherapie zijn dan ook wetenschappelijk bewezen. Via spel:
- worden negatieve gevoelens gereguleerd en stress verminderd
- worden moeilijke ervaringen verwerkt
- wordt nieuwe informatie geordend en geïntegreerd op emotioneel en cognitief niveau
- wordt een oefenplek geboden voor nieuw gedrag en nieuwe oplossingen
- wordt het inlevingsvermogen bevorderd
- wordt de fantasie en het creatieve denken gestimuleerd
Na het spel-therapeutisch belevingsonderzoek wordt in een oudergesprek de resultaten steeds besproken. De ouders worden mee betrokken in wat er op dat moment nodig is voor hun kind.
Ontdek hoe wij u kunnen helpen
Neem vandaag nog contact op voor een consult op maat